Kun kattilat ovat tyhjiä, valta vaihtuu.

Valta vaihtui paikallistason vaaleissa, yleistä suunnanmuutosta saa vielä odottaa

Turkki ja varsinkin sen politiikka on ollut näkyvästi esillä varsinkin Natoon hakeutuvissa Suomessa ja Ruotsissa. Tavallisia turkkilaisia ei jonkun pohjoisen maan, tai edes kahden liittyminen johonkin Atlantin valtioiden puolustusliittoon ei voisi juuri vähempää kiinnostaa. Kovin harvalla on aikaa tai halua ryhtyä miettimään sotilaspoliittisia asetelmia.

60- ja 70-luvun pitkäaikaisen pääministerin ja presidentin suuhun istutettu hokema tyhjistä kattiloista osoittautui todeksi. Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina pidetyt aluevaalit toivat murskatappion valtaapitävälle konservatiiviselle islamistiselle oikeistopuolueelle ja siirtävät valtaa lähinnä sosiaalidemokraattiselle, mutta hieman elitistiseksi koetulle, Ataturkin ajatuksia vaalivalle CHP -puolueelle. Kaikkiaan vaaleissa puolueita oli ehdolla ennätysmäärä,  35 eri puoluetta äärioikeistosta äärivasemmistoon. Turkin talouden määräävät suurimmat kaupungit Istanbul, Ankara, Anatalya, Bursa ja Izmir ovat nyt tukevasti valtakunnan politiikassa oppositiossa olevan CHP -puolueen vallassa seuraavat viisi vuotta. Parikymmentä vuotta vallassa pysytellyt presidentti Erdoganilta valta on haihtumassa, mutta seuraaviin presidentinvaaleihin presidenttivetoisessa maassa päästään vasta 2028.

Tavallisten kansalaisten ongelma on yksinkertaisesti ollut oma toimeentulo. Hinnat ovat nousseet selvästi palkkoja nopeammin. Viimeisinä kymmenenä vuonna valtion toimesta on harjoitettu erikoista, talous- ja korkopolitiikkaa, väkisin korkojen matalina pitämisen odotettiin pönkittävän maan oman valuutan liiran asemaa ja yllyttävän talouskasvua. Korkojen nostoa ehdottaneet keskuspankin johtajat ovat yksi toisensa jälkeen saaneet siirtyä toisiin tehtäviin.

Tuloksena on ollut hintojen huima nousu, muutamassa vuodessa erityisesti elintarvikkeiden hinta on noussut kymmenkertaiseksi. Vaikka tavallisten eläkkeensaajien eläkkeitä on nostettu samassa ajassa noin kuusikertaisiksi, eivät korotukset ole pysyneet elintarvikkeiden hintojen nousussa mukana. Virallinen kuluttajahintojen muutos oli viime vuonna 126 prosenttia, edellisenä vuonna vain hieman vähemmän. Tälle vuodelle kuluttajahintojen odotetaan olevan noin 67 prosenttia.

Turkkilaiset kauppiaat ovat aina olleet kovin nokkelia. Pienennetään pakkauksia niin hintaa ei tarvitse nostaa häiritsevän paljoa. Kun pistetään makkaraa pakettiin vain muutama siivu niin hinta ei tunnu niin pahalta vaikka kokonaiset makkaralenkit ovat kutistuneet ja juustopaketit ovat vain kalpea varjo entisestään. Jopa aikaisemmat isot ketsuppipullot ovat kutistuneet vain neljänneskilon kokoisiksi. Kauppiaat vain toivovat, että kaikki katsovat vain hintaa tarrasta, eivätkä takerru kilohintoihin.

Hintalaput näyteikkunoissa ovat hävinneet vaurauden merkki?

Floridassa West Palm Beachissä on kuuluisa ostoskatu Worth Avenue, jossa tunnetusti ei näyteikkunoissa esitellä hintalappuja. Kuten ilkeäkielisemmät väittävät, ”jos sinun pitää Worth Avenuella tietää tuotteen hinta jo sisään mennessä, se kauppa ei ole sinua varten”. Worth Avenuen kaupoissa asiakkaat valitsevat haluamansa, autonkuljettaja noutaa paketit myöhemmin ja lasku lähetetään kotiin.

Istanbulin pääkauppakadulla Istliklal-kadulla on nykyään samanlainen tilanne, tosin täysin eri syystä. Hinnat muuttuvat niin nopeasti, ettei niitä kannata pistää esille. Autonkuljettajiakaan ei tälle puolentoista kilometrin mittaiselle kävelykadulle tarvitse päästää, kun luxus-myymälät ovat Istiklalilta siirtyneet Istanbulin lukuisiin, upeisiin ostoskeskuksiin paremmin maksavien asiakkaiden toivossa. Istiklalille ovat turistien iloksi jääneet vain katumuotia myyvät ylikansalliset kaupat, kahvilat ja jäätelönmyyjät.

Pienituloisemmat ovat joutuneet tinkimään ostoksistaan. Lihan myynti on pudonnut, kun pihvin hinta on kivunnut jopa keskituloisten ansionsaajien kipurajan yli. Noin 400 dollarin peruseläkettä kuukaudessa saavalle eläkeläiselle lähes 20 dollarin kilohinta tuntuu varsin kovalta. Yliopiston opettajana toimiva, hyväpalkkainen professori saa noin 24.000 vuodessa, joten kyllä professorikin joutuu jo ostoslistaansa harkitsemaan.

Jotkut tuntuvat kuitenkin pärjäävän varsin hyvin hintojen rakettimaisesti noustessa. Jotkut tunnetuimmat ja tunnustetuimmat ammatinharjoittajat, erikoislääkärit, arkkitehtitoimistot ja lakimiehet ovat onnistuneet pitämään ja jopa parantamaan elintasoansa vaatimiaan palkkioita nostamalla ja hinnoittelemalla ne Euroina. Rakennuttajat näyttävät myös pärjäävän oikein hyvin matalien korkojen maassa, isot mersut, audit  ja bemarit ovat edelleen käytössä liikeasioita hoidettaessa. Suuria onnistujia eivät kuitenkaan ole vuokranantajat, sillä vuokrausta säännellään kovalla kädellä. Valtio rajoittaa korkeimman mahdollisen vuokrankorotuksen paljon inflaatiota alemmaksi.

Kauppojen hinnat vaihtuvat kaupunginosan tulotason mukaan

Kaupunginosan arvostuksen voi päätellä käväisemällä paikallisessa Publixissa, Migros-nimisessä ruokakaupassa, joissa hinnat muuttuvat kaupunginosan asukkaiden arvioidun varallisuuden mukaan. Tuotteiden hinnat vaihtelevat eri kaupunginosissa merkittävästi siirryttäessä keskustasta kauemmaksi. Vaikka kyllä kauempanakin Istanbulin keskustasta saattaa löytyä todella arvokkaita asuntoalueita, Aasian puolelle levittyvässä 18 miljoonan suurkaupungissa on uudelleenrakennettuja kaupunginosia, joissa modernit rakennukset ja vanha arkkitehtuuri ovat mukavassa sopusoinnussa viihtyisien kahviloiden toimiessa kohtauspaikkoina. Katukuva on kuin konsanaan Etelä-Euroopasta, ihmiset paremmin pukeutuneita, kuin toisissa, ei niin hyvissä kaupunginosissa. Islamin tunnustamisen merkiksi noussut naisten hiuksia peittäviä huiveja ei juurikaan näy. Jos näkyy, niin huivista voi erottaa Diorin, Givenchyn tai Hermeksen logot.

Omalla asuinpaikallamme Istanbulin keskustassa olevalla 1. Leventin kaupunginosassa on joistain syystä useita pieniä luksus-autojen myyntipaikkoja Microsoftin tornitalon ja normaalien 5-6 -kerroksisten kerrostalojen leimaamalla alueella. Viime vuosina naapuriimme on tosin rakennettu uusia 48-kerroksisia lasitorneja, joista asunnon saisi noin 2 -6 miljoonalla dollarilla. Uusia asukkaita ei arvoasuntoihin ole vielä montaakaan ilmestynyt.

Liikenne vie voimat kaikilta

Parkkipaikkoja ei kuitenkaan ole rakennettu vastaavasti. Päiväsaikaan katujen varret, jalkakäytävät ja kaikki mahdolliset paikat ovat autojen valtaamia. Suomalainen liikennepoliisi tai parkkipirkko todennäköisesti saisi hermoromahduksen vajaassa viidessä minuutissa yrittäessään puikkelehtia suorastaan kohtuuttoman sikamaisesti pysäköityjen autojen välissä. Jalkakäytävälle tai suojatielle pysäköinti on aivan normaalia, jos katu tukkeutuu kolmen auton rinnakkaispysäköinnin vuoksi, silloin on vain haettava uusi reitti, mitään takuuta ajoradan avautumisesta äänekkäistä vastalauseista huolimatta ei ole.

Autot jätetään myös aivan surutta varatuille paikoille, suljetaan pääsy autotalliin tai joskus jopa kotiovelle. Kohteliaimmat sentään jättävät autonsa ikkunaan puhelinnumeron, jonne voi ilmoittaa tien tukkimisesta. Kohtuullisen rivakasti jostain sitten ilmestyy auton kuljettaja, joka ilmeettömästi siirtää autoansa pari metriä ja päästää kanssa-autoilijat pinteestä pieneksi hetkeksi.

Vaikka autoja on jo sietämättömän paljon, suomalaista härkäpäisyyttä ei juurikaan näe. Jos jonkun pitää välttämättä tehdä U-käännös vilkkaalla kadulla, sille annetaan tilaa. Vasta jos kääntymiseen tuhrautuu taitamattomalta liikaa aikaa, alkaa äänitorvien konsertti. Muutoin liikenteessä on voimassa formula-säännöt. Kenen puskuri on ensimmäisenä kahdelle kaistalle pakkaantuneista noin seitsemästä autosta lähtee ensimmäisenä ja loput vetoketjuna perässä. Punaiset valot tuntuvat kuitenkin liikenteessä vielä olevan kunniassa.

Ramadan on aika, jolloin muslimit harjoittavat itsehillintää, empatiaa ja hyväntekeväisyyttä

Maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa islamilaisissa maissa vietetään ramadan-kuukautta paastoamalla auringon nousun ja laskun välinen aika. Ramadanin aikana ruokailun lisäksi myös juominen, tupakointi ja seksuaalisten tarpeiden tyydyttäminen ovat valoisaan aikaan kiellettyjä, samoin epäpuhtaat ajatukset ja sanat. Ramadan on itsetutkiskelun ja itsehillinnän aikaa. Profeetan perimätiedon mukaan ramadanin ajaksi avataan Paratiisin portit, lukitaan Helvetin portit ja kahlitaan paholaiset.

Istanbulissa ramadan näkyy kahviloiden väliaikaisena väljyytenä ja lähes siedettävänä liikenteenä päivän painuessa iltaan ja koko päivän paastoa pitäneiden kiirehtiessä koteihinsa päivän ensimmäiselle, ja ainoalle aterialle. Ateria on todella runsas, sokeri- ja kaloripitoinen, ateria yleensä aloitetaan sokerisilla taateleilla. Myöhään syödyn runsaan aterian vuoksi monet paastoa pitävät ovatkin paastokuukauden päättyessä entistä painavampia.

Timo Vainionpää
USAsuomeksi.com
Huhtikuu 2024

Jätä kommentti